Ζήστε την εμπειρία της Αναρρίχησης στο ακρωτήριο Μαλέα

Αναρριχητικό πάρκο Ζόμπολο

Το Ζόμπολο βρίσκεται στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Πελοποννήσου κοντά στον Κάβο Μαλέα. Μια μαγευτική τοποθεσία, ο Καβομαλιάς, όπως είναι γνωστό το ακρωτήριο τοπικά, ήταν ξακουστό μεταξύ των ναυτικών για τα απρόβλεπτα θαλασσινά του νερά και αργότερα έγινε γνωστό για τον τεράστιο πέτρινο φάρο του. Απομακρυσμένη και εντυπωσιακή με το μπλε να απλώνεται όσο φτάνει το μάτι, είναι μια περιοχή γαλήνιας και παρθένας ομορφιάς. Το Ζόμπολο και ο Καβομαλιάς ανήκουν σε μια ευρύτερη περιοχή που ονομάζεται Βάτικα – το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, που προεξέχει μέσα στο Μυρτώο Πέλαγος.

Αυτό το μαγευτικό μέρος της Πελοποννήσου επιφυλάσσει μικρές εκπλήξεις για όλους: αρχαίους ναούς για τους αρχαιολόγους, παλιά ναυάγια για τους δύτες, μοναστήρια και εκκλησίες για τους πιστούς, ένα καταπληκτικό απολιθωμένο φοινικόδασος για τους λάτρεις της φύσης κ.α.

Για τους πεζοπόρους, ένα δίκτυο από μονοπάτια οδηγεί σε τοπία που εναλλάσσονται σαν τις σελίδες ενός βιβλίου. Για τους σπηλαιολόγους, υπόγειες σπηλιές μπορούν να βρεθούν κάτω από σχεδόν κάθε σχηματισμό βράχου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα γαλήνια γαλάζια νερά και οι οικείοι όρμοι της ακτογραμμής των Βάτικων είναι αρκετά για να ξυπνήσουν τις αισθήσεις και να ηρεμήσουν την ψυχή. Και η χαλάρωση στις εκπληκτικές αμμώδεις παραλίες της Ελαφονήσου, ενός μικρού νησιού ακριβώς απέναντι από τη Νεάπολη, είναι ο απόλυτος τρόπος για να περάσετε την ημέρα σας.

Zobolo park image
A busy day at East Zobolo. photo: claude remy
A busy day at East Zobolo. photo: claude remy

Πρόσβαση

Από Αθήνα θα πρέπει να διανύσετε 370χλμ μέχρι τη Νέαπολη (4ώρες) .

Από Αθήνα η διαδρομή έχει ως εξής: Κόρινθος > Τρίπολη > Σπάρτη > Μολάοι > Νεάπολη.

Στόχος σας είναι η πόλη της Νεάπολης (354 χλμ από την Αθήνα). Από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, πάρτε τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού προς Ελευσίνα.

Ακολουθήστε τις πινακίδες προς Κόρινθο και μετά για Τρίπολη, Σπάρτη, Μολάους και τέλος Νεάπολη. Τα βράχια είναι 15 χλμ μετά τη Νεάπολη.

Όταν φτάσετε στην παραλία της Νεάπολης, ακολουθήστε τις πινακίδες προς Άγιο Νικόλαο.

Μετά από 8 χλμ, θα φτάσετε στο χωριό Άγιος Νικόλαος και θα συναντήσετε μια διακλάδωση στο δρόμο, οπού θα στρίψετε δεξιά. Συνεχίστε ακολουθώντας τις πινακίδες προς Προφήτη Ηλία. 5,3 χλμ, παρακάτω στρίβετε αριστερά σε δρόμο ακολουθώντας την πινακίδα προς «Αγία Μαρίνα, Απολιθωμένο Δάσος, Μονή Κάβο Μαλέα, Πάρκο Αναρρίχησης».

Μετά από 1,8 χλμ., στρίψτε αριστερά προς ένα εμφανές ξέφωτο και παρκάρετε εκεί (36.440791, 23.130848.)

Συνολικά, ο βράχος/χώρος στάθμευσης είναι περίπου 7 χλμ από το χωριό Άγιος Νικόλαος.

Διαμονή • Φαγητό • Προμήθειες

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος προσφέρει δωρεάν διαμονή και υλικά (κατόπιν συνενόησης) σε αναρριχητές που θέλουν να ανοίξουν διαδρομές στα υπάρχοντα πεδία.

Στο χωριό του Αγ. Νικολάου υπάρχει περιορισμένος αριθμός δωματίων για διαμονή όπως επίσης και στον παραλιακό οικισμό του Προφήτη Ηλία κοντά στο αναρριχητικό πεδίο.

Για διαμονή σε ξενοδοχείο, η Νεάπολη (15 χλμ. από το πάρκο) προσφέρει πολλές επιλογές.

Στο χωριό του Αγ. Νικολάου υπάρχουν 2 ταβέρνες. Η ‘Νεράιδα’ που είναι ανοιχτή (από Οκτώβρη εώς Μάιο Σαβ/κύριακα) με μουσική (όχι πάντα) και ο ‘Αθηναίος’ που ειναι συνέχεια ανοιχτή εκτός από Δευτέρες.